2011. március 28., hétfő

PRESBITERI KONFERENCIA



Presbiteri konferencia a külmisszióról

A Kültelki református templom gyülekezeti terme nyújtott otthont a Szatmári Presbiteri Szövetség november 6-án tartott konferenciájának, 62 személy jelenlétében.
A tanácskozás Higyed János, kültelki lelkipásztor igemagyarázatával kezdődött, majd ugyanő házigazda minőségében köszöntötte az egybegyülteket, csakúgy, mint Tatár Miklós, egyházmegyei PSZ-elnök, Kovács Sándor esperes és Dr. Varga Attila, egyházkerületi főgondnok.


A találkozó első előadója: Dr. Szabó Dániel a Magyarországi Presbiteri Szövetség elnöke A keresztyénség helyzete a világban címmel értekezett. Megindult a világ reformációja a különböző földrészeken: Ázsiában, Afrikában. Az evangélium végigsöpör ezeken az elhagyott területeken. Koreában ma 12 ezer misszionárius működik. A keresztyének reggel 5 órára istentiszteletre mennek, innen mennek munkába. Az Indonéziai szigeteken milliók szakadtak ki a muszlin világból és lettek keresztyének. Afrikában napjainkban annyi keresztyén él, hogy Európának rá kell jönnie, a keresztyénség súlypontja áttevődik délre.
A hozzászólások, szünet és számbavétel után következett a következő előadás: Misszió Nepálban címen, Bogya Kis Ferenc részéről. A szamosnegyedi lelkipásztor hangsúlyozta a belmisszió fontosságát. Ezt követően rátért a külmisszióra, amelynek célja, hogy a más vallásúak is ismerjék az evangéliumot, Isten igéjét és szeretetét. A szamosnegyedi gyülekezet havi rendszerességgel támogat két Nepálban missziót folytató reformátust, a Marosvásárhely-Kövesdomb gyülekezetből. Nepálban ma a hívők száma több mint egymillió, nagy a gyermekhalandóság, a lakosság közel fele a létminimum alatt él és írástudatlan. Az állami iskolák nem tudják ellátni feladatukat, ezért sok a magániskola, amelyek nagyon drágák. Itt segítenek, a missziós iskolák, ahol hirdetik Isten igéjét is. A református misszió tagjai nagy veszélynek vannak kitéve, mert bár szabad a vallásgyakorlás, de üldözik a missziósokat, ezért itthonról nem csak anyagilag segítik őket, de imádkoznak is értük.
Higyed János lelkipásztor megemlítette, örül, hogy a belmisszió szóba került, mert sokszor nehezebb a tömbházakba bejutni, mint Nepálba elmenni igét hirdetni...
A konferencia szeretetvendégséggel zárult, mely a Kültelki Nőszövetség és presbitérium áldozatos munkájának köszönhető.
Medve A. Sándor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése